Nieuws
Taptoe 2010
Bestuur
Deelnemende Bands
Foto's
DVD
Contact
Nederlandse taal
English language
Canada
France
United Kingdom
Netherlands
Oman
Poland
Trinidad & Tabago

DE TAPTOE 

Voorthuizen 2010 is het middelpunt van de Nationale herdenking 65 jaar bevrijding van Nederland.

In 2010 is het 65 jaar geleden dat Nederland door geallieerde strijdkrachten uit Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Polen, Noorwegen en de U.S.A. werd bevrijd.

Het officiële programma dat door het Nationaal Comité Thank You Canada & Allied Forces in 2010 wordt samengesteld om de bevrijding te vieren en te herdenken omvat naast diverse herdenkingen ook een grootse taptoe in Voorthuizen.

Zoals u van het Stichtingsbestuur Voorthuizen Military Tattoo bent gewend belooft het nu nog een veel groter evenement in omvang en spectaculaire muzikale hoogstanden op te leveren dan bij alle vorige keren. Niet 1 maar 3 dagen zal Voorthuizen muzikaal gezien op haar grondvesten schudden.

Het Stichtingsbestuur Voorthuizen Military Tattoo is al vergevorderd met haar voorbereidingen voor haar 8e editie, die gepland staat op 6, 7 en 8 mei 2010 in Voorthuizen op het vernieuwde Oranjeterrein aan de Roelenengweg. Met name zal deze taptoe gericht zijn om, voor de allerlaatste keer, alle veteranen, een massaal en grootse eerhulde te geven. In nauwe samenwerking met het Nationaal Comité TYC & AF is hiervoor Voorthuizen aangewezen.

Het thema van deze taptoe editie is dan ook Tribute to the Veterans.

De Nationale regeringen van Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk en Polen hebben al 1 of meerdere Militaire beroepsorkesten toegezegd. Natuurlijk zal er ook een Nederlands Militair beroepsorkest deelnemen.

Een afvaardiging uit het Nationaal Comité en het Voorthuizen stichtingsbestuur zijn dit voorjaar naar Canada gegaan om daar ter plaatse verdere afspraken vast te leggen over de aantallen, wijze van vervoer en opvang van veteranen die naar Nederland zullen komen. Daarnaast zijn afspraken gemaakt met verschillende touroperators voor diverse arrangementen. Tot nu toe zijn al 2500 aanmeldingen en reisboekingen binnen. Ook zullen minimaal 1500 Canadese studenten naar Voorthuizen komen, om hier hun geadopteerde veteraan te ontmoeten en te begeleiden. Op de Canadese middelbare scholen is een groot nationaal educatief programma hiervoor opgezet. De studenten lezen veel over de veteraan die wordt gevolgd. Op deze wijze ontstaan er een band met heden en verleden.

Alleen nu al met deze vaststaande ingrediënten zal de taptoe, zeker voor Voorthuizen, van een ongekende omvang worden. Het bestuur is zich er van bewust dat er een zeer grote stap te zetten is van groot regionaal naar een nationaal evenement. De werkorganisatie is daarom geheel nieuw opgezet. Er is zoveel mogelijk professionele ondersteuning bijgehaald. Verzekerd is men voor de muzikaal technische ondersteuning vanuit de organisatie van de wereldberoemde Military Tattoo uit Edinburgh.

De tribunes krijgen een totale grote voor 6385 zitplaatsen. Donderdag 6 mei om 21.00 uur vinden de generale repetities met publiek plaats. Vrijdagmiddagvoorstelling om 14.00 uur terwijl de Galavoorstelling vrijdagavond om 20.00 uur zal plaats vinden. Zaterdag 8 mei zijn voorstellingen om 14.00 en 21.00 uur gepland.